Információk

Miért bízhat bennünk?

A megújuló energiákba történő beruházás komoly hosszú időtávra szolgáló döntés.
A napelem, kollektor, szélkerék vásárlása vagy felszereltetése előtt gondolkodjon el azon, hogy a 10-25 éves garanciaidők miatt Önt és az eladó vagy felszerelő cégét hosszú távú kapcsolat fűzi össze. Mivel mint ismert, a jótállást az eladónál és nem a gyártónál tudja érvényesíteni, tehát 5-10 év múlva is meg kell találni az eladó céget.
Mi már 20 éve a pályán vagyunk, és cégünk nem csak egy mobiltelefon… Komoly kutatói és szakértői csapattal, nagy raktárkészlettel, szerelő és szállító eszközökkel állunk az Önök rendelkezésére, munkánkat 40 feletti befejezett projekt is bizonyítja.

Bízzon Ön is bennünk!​

Szállítási feltételek

Ingyenes házhozszállítás:
– Budapesten min. 300.000 Ft vásárlás esetén
– Vidékre min. 1.500.000 Ft vásárlás esetén (közúton, normál járművel megközelíthető helyen)
Csökkentett árú házhozszállítás
– Budapesten nettó 100.000 Ft feletti vásárlásnál 3.000 Ft / áru áron
– Vidékre nettó 200.000 Ft vásárlás felett 50 Ft / km (oda-vissza) áron (közúton, normál járművel megközelíthető helyen)
Utánvétes postai v. gyorspostai küldés bármilyen megközelíthető címre, értékhatár nélkül.

Rendelését feladhatja telefonon, e-mailben, faxon egyaránt, de természetesen üzletünkben személyesen is megvásárolhatja.
300 000 Ft nettó vásárlás után Budapest területén a házhozszállítás ingyenes!

A honlapot érdemes folyamatosan nyomon követni, mivel a tartalmat folyamatosan frissítjük, így mindig a legfrissebb információkról kap tájékoztatást.

Információk a napelemes energiatermelésről

A napenergia-tárolás

A napelemek a napsugárzásban Földünkre érkező napenergiát alakítják át elektromos energiává. A napsugárzás fajlagos energiatartalma a légkörön kívül 1353 W/m2, a földfelszínre érkezve mintegy 1000 W/m2 érkezik. A különbséget a légköri veszteségek okozzák, amelyek a visszaverődésből, elnyelésből és a szóródásból származnak. A napelemek teljesítményét egységesen erre az 1000 W/m2 –re adják meg a gyártók.

A napelemek helyes tájolása

Az 1000 W/m2 értéket a napsugárzás merőleges vetülete adja, ezért fontos a napelemek megfelelő tájolása. A napelemek ideális beállítása a napszaktól és az évszaktól változik. Magyarországi szélességi kör magasságán a déli tájolás és a 34-35 fokos függőleges beállítás adja az éves maximális hozamot. A napelemes rendszer teljesítményét árnyalja Magyarország földrajzi elhelyezkedése (medence) és így telente létrejövő légtömegek tartós inverziós rétegződése (hidegpárna) az alacsonyabb területek fölött, amely kedvez a ködös párás időjárásnak. Ezért az alföldi területeken a napelemeket inkább a nyári energiatermelésre célszerű optimalizálni.

napelemek hatásfoka 13-18%, vagyis a beeső energiából ennyit tudnak hasznosítani elektromos energia formájában.

A napelemek elhelyezése

A napelemek elhelyezésénél a fix elhelyezés a leggyakoribb. Lehet télre vagy nyárra optimalizálni a napelemek helyét és irányát, attól függően, mikor lesz szükségünk az áramtermelésre. Leginkább nyárra érdemes optimalizálni a napelemek elhelyezését, lévén nyáron nagyobb az energianyereség.

Lehetőség van a nap beesési szögét követő rendszer építésére is. A napkövető napelemes rendszerben a napelem rögzítése egy vízszintes és függőleges síkban is szervomotorok által mozgatható tartóra történik, melynek vezérlését mikroprocesszoros vezérlő végzi. Ezen napelemes rendszerek jobb hatásfokkal üzemelnek de a berendezés bekerülési ára és várható üzemeltetési költsége (a szerkezet bonyolultsága miatt) magasabb.

Egy-egy régió energiafüggetlenségének biztosítása nagyrészt megtörténhet a napenergia átalakításával: Magyarország éves energiafogyasztásának mintegy 400-szorosa érkezik napsugárzás formájában az ország területére. A napelemes rendszerekkel kiaknázhatjuk ezt az ingyen érkező energiát.

A napelemes rendszerek fajtái

Mivel az energia a napsütéskor termelődik a napelemekben (időben nem egyenletesen jelentkezik, hanem a pillanatnyi napsugárzás erősségével arányos), a fogyasztás pedig nem feltétlenül esik ezzel egybe, szükséges a megtermelt energia tárolása. Ez történhet napelemes akkumulátorokban, vagy történhet az elektromos hálózatba betáplálás útján, ahol a napelemes energiatermelés nélkül egyébként szükséges egyéb energiatermelő berendezések, erőművek működését helyettesíti a betáplált energia.

Fontos megjegyezni, hogy a napelemek felhelyezéséhez nem szükséges építési engedélyt kérni.

Az általánosan elterjedt napelemes energiatermelő rendszereket két fő csoportra oszthatjuk.

1. Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek

Az áramtermelő napelemek félvezető szilícium réteg segítségével hoznak létre elektromos áramot, melyet azután akkumulátorokba gyűjtve lehet felhasználni. A napelemeket egyrészt árusítjuk, de igény szerint a teljes rendszert megtervezzük és kivitelezzük. Tanyákra, hajóra, hétvégi- és családi házakba egyaránt alkalmas.

Szélturbinák
A szeles helyekre, ill. téli áramigény esetén érdemes szélturbinát is feltenni, és célszerű kombinálni a napelemekkel. Egészen kicsi rendszerektől a nagy rendszerekig minden megoldható.

Kiegészítő elektronika
Minden olyan elektronikát megtalál nálunk, ami a szélkerekes-napelemes működéshez szükséges: inverterek, töltésvezérlők, égők, szolár vízszivattyúk széles választéka.

2. Szigetüzemű napelemes rendszerek

Másik csoportjuk a sziget üzemű napelemes rendszerek melyek a villamos hálózattól teljesen függetlenül üzemelnek. Ezen napelemes rendszerek fő problémája az energia tárolása, amelyet napelemes (ciklizálható) akkumulátorokkal lehet megvalósítani. A napelemek által szolgáltatott és eltárolt elektromos energiát közvetlenül kisfeszültségű (12 vagy 24 V-os) egyenáramú rendszerekben, vagy inverter közbeiktatásával váltóáramú 230/400 V-os fogyasztókat lehet ellátni.

Az akkumulátorban való energia tároláshoz a töltésvezérlő készülékek alakítják át a napelemekből jövő energiát A szigetüzemű napelemes rendszerek a következő fő szerkezeti egységekből épülnek föl:

-Napelem
-Töltésvezérlő
-Akkumulátor
-DC túlfeszültség levezetők
-Inverter
-Kábelek, csatlakozók, kapcsolók, biztosítók
-Napelem tartó

A rendszer gyengéje az energiatárolásban keresendő, mivel a napelemek téli energia termelése nem mindig tudja fedezni a fogyasztást. Ezért fontos, hogy a szigetüzemű napelemes rendszert nagyon körültekintően kell méretezni. Figyelembe kell venni e napelemes rendszerekkel az akkumulátorok véges élettartamát, valamint azt is, hogy az egyenáramú elektromos energiatovábbítás alacsony feszültségszinten veszteséges, ezért ahol hozzáférhető, inkább – ha lehetséges – a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer ajánlott.

Fontos szem előtt tartani, hogy a napelemes energiatermeléshez az autóakkumulátorok nem optimálisak, mivel ezek nem nagyon tűrik a gyakori kisütés-feltöltés ciklizálást. Ezért a napelemekhez speciális solar akkumulátorokat javasolt használni, amelyek bírják a ciklikus használatot.

Elérhetőségeink